Turvallisuusalan koulutuspolku vei Ninan nopeasti töihin
Nina Hakkarainen on ehtinyt kolmessa vuodessa suorittaa melkeinpä kaikki turvallisuusalan koulutukset, saada töitä ja edetä kouluttajaksi. Kaikki alkoi järjestyksenvalvojan peruskurssista.
Järjestyksenvalvojan peruskurssi käynnisti Ninan uran turvallisuusalalla
Keväällä 2019 Nina Hakkarainen törmäsi Instagramia selatessaan tilaisuuteen, joka vaikutti kiinnostavalta.
“Eräs tuttava ilmoitti Instagram-stoorissa, että jos jotakuta kiinnostaa järjestyksenvalvojakoulutus, niin nyt sellainen olisi tarjolla ilmaiseksi. Otin yhteyttä, mutta paikat olivat jo kerenneet täyttyä. Vähän myöhemmin minulle kuitenkin soitettiin, että yksi paikka oli vapautunut ja pääsin mukaan”, Nina kertoo.
Vaikka ensikosketus turvallisuusalaan tuli tämän onnekkaan sattuman kautta, sen jälkeen Nina päätti lähteä etenemään urallaan järjestelmällisesti.
“Hain suorittamaan turvallisuusalan ammattitutkintoa Gradialle ja aloitin sen syksyllä 2019. Alkuvuodesta 2020 Agmenilla alkoi vastaava ammattitutkinto oppisopimusmuotoisena, ja tuumasin, että se on minulle parempi opiskelumuoto. Siirryin siihen ja jatkoin opintoja vielä noin vuoden verran.”
Turvallisuusalan oppisopimuskoulutuksen Nina koki itselleen sopivammaksi vaihtoehdoksi siksi, että hänellä oli jo työpaikka ja hän halusi käyttää aikansa tehokkaasti.
“Oppisopimuksella opiskellessani koulupäiviä oli vain silloin tällöin, ja muulloin pystyin tekemään töitä ja opiskelemaan itse. Kun koulupäiviä oli vähemmän, ne oli täytetty oikealla tekemisellä. Jokaisella päivällä oli selkeä pointti eikä opiskelu ollut vain muodon vuoksi tunnilla istumista.”
“Valmistumisen jälkeen keväällä 2021 aloin sitten suorittaa turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoa. Se on vielä vähän kesken, mutta käytännössä jo ihan loppusuoralla.”
Agmenin koulutuksissa annetaan oikeat eväät käytännön työhön
Agmenista kouluttajana Ninalla on erittäin positiiviset kokemukset, ja hän onkin ehtinytkin tutustua koulutustyyliin useamman koulutuksen verran. Lisäksi hän on tehnyt järjestyksenvalvojan hommia Agmenin kautta.
“Agmenilla koulutus on laadukasta ja siihen laitetaan aikaa. Taustalla on kouluttajien selkeä motivaatio ja heistä näkee, että he tykkäävät siitä, mitä tekevät. Sen huomaaminen on motivoinut itseänikin.”
Ninalle Agmenin koulutukset ovat antaneet tärkeitä työkaluja oikeaan työhön ja sen joskus hankaliinkin tilanteisiin.
“Koulutuksilla on selkeä yhteys käytännön työelämään – esimerkiksi ensiaputilanteisiin. Kerran töissä oli hätäensiaputilanne, jossa oli todella hyötyä siitä, että nämäkin asiat oli opetettu oikeasti kädestä pitäen tekemällä. Veren näkeminen on minulle vaikea paikka, mutta Agmenin koulutuksessa oli opetettu tunnistamaan stressireaktio, jonka tällainen tilanne voi aiheuttaa, ja neuvottu, miten tilanteessa pystyy siitä huolimatta toimimaan.”
“Koska tilanteeseen olisi valmisteltu oikealla tavalla jo ennakkoon, en jäätynyt vaan pystyin toimimaan. Ilman koulutusta en varmasti olisi osannut toimia oikein.”
Itse turvallisuusalan mielenkiintoisuus syntyy Ninan mielestä ennen kaikkea sen monipuolisuudesta. Ala ei todellakaan ole pelkästään yksitoikkoista kauppakeskuksessa seisoskelua, vaan siihen kuuluu monenlaista tekemistä ja osaamista.
“Turvallisuusalaan liittyy paljon eri asioita: vartiointia, järjestyksenvalvontaa, niiden erilaisia muotoja ja tekniikkaa.”
Opiskelijasta kouluttajaksi Agmenille
Ninan koulutuspolku Agmenilla ei loppunut siihen, kun kaikki tarvittavat kurssit oli käyty. Sen jälkeen hän siirtyi sujuvasti kouluttajan rooliin.
“Alkuvuodesta 2022 kouluttauduin järjestyksenvalvojakouluttajaksi ja voimankäyttökouluttajaksi Poliisiammattikorkeakoulussa. Saman tien näiden opintojen jälkeen pääsin Agmenille kouluttamaan järjestyksenvalvojia. Nyt minut on hyväksytty oppilaitoksen puolesta vartijoidenkin kouluttajaksi.”
Kouluttajan rooli tuntui Ninasta luontevalta, sillä siinä loksahti paikoilleen kaksi kiinnostuksen kohdetta.
“Ennen tälle alalle tuloa olin miettinyt opettajan uraa. Tässä työssä yhdistyvät molemmat minua kiinnostaneet asiat, opettaminen ja turvallisuusala.”
“Kun itse olen eteenpäin pyrkivä, minua on välillä hämmentänyt se, että monilla turvallisuusalan ihmisillä ei tunnu olevan halua urallaan etenemiseen ja kouluttautumiseen. Haluan kuitenkin muistuttaa, että Agmenilla koulutukset eivät ole perinteistä opiskelua kirjan ääressä, vaan niissä oppiminen tapahtuu käytännönläheisellä tavalla.”
Turvallisuusalalla ratkaisevaa on oma motivaatio
Turvallisuusala on perinteisesti ollut miesten laji, vaikka nykypäivänä tilanne onkin toinen. Silti Ninakin pohti aluksi, miten alalla pärjää naisena.
“Kun menin järjestyksenvalvojakurssille, minulla oli alkuun sellainen olo, että mitähän tästä tulee. Olen kuitenkin pienikokoinen ja nainen. Huomasin, että ainoa asia, jolla on merkitystä, on oma asenne ja se, että on valmis kouluttautumaan ja oppimaan.”
“Totta kai ihmisiltä tulee erilaisia reaktioita siihen, kun he kohtaavat naisen turvallisuusalalla. Vanhan koulukunnan vartijoiden ja järjestyksenvalvojien reaktio naiseen voi vieläkin joskus olla kyseenalainen. Asiakkailta saan kuitenkin enemmän positiivista palautetta. Joissakin tilanteissa on jopa helpompi toimia naisena: asiat ratkeavat todennäköisemmin puhumalla eikä ihmisten käytös mene niin helposti uhoamiseksi.”
Turvallisuusalasta kiinnostuneita Nina haluaakin rohkaista unohtamaan tyypilliset stereotypiat ja seuraamaan omaa kiinnostustaan.
“Ei kannata ajatella, ettei naisena voisi tehdä samoja töitä kuin miehet, tai että koko tai jokin muu ominaisuus olisi este. Voit silti lähteä kokeilemaan alaa. Turvallisuusala on niin laaja, että sieltä varmasti löytyy paikka, joka sopii itselle. Ala ei katso ikää eikä sukupuolta, kunhan vain on tarvittavaa motivaatiota.”
Katso koulutuskalenterista, löytyisikö sieltä sinulle sopiva kurssi!