Varaudu ensi vuoden tapahtumiin – kouluta järjestyksenvalvojat talven aikana

Oletko järjestämässä tapahtumaa ensi kesälle? Tarvitset siis järjestyksenvalvojia. Hoidetaan koulutusasiat kuntoon jo hyvissä ajoin, niin tapahtuman lähestyessä on yksi asia vähemmän mietittävänä.

Kouluta omat, pätevät järjestyksenvalvojat 

Tapahtuman järjestäminen vaatii paljon työtä, joten sitä kannattaa lähteä ennakoimaan jo ajoissa. Järjestyksenvalvojien kouluttaminen on yksi niistä asioista, jotka on mahdollista ja ennen kaikkea järkevää hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. 

Kaikkiin tapahtumiin tarvitaan ammattitaitoisia, poliisin hyväksymiä järjestyksenvalvojia, jotka varmistavat yleisön turvallisuuden ja viihtyvyyden. Järjestyksenvalvojien tarvittava määrä riippuu tapahtuman mittakaavasta ja luonteesta, ja viime kädessä poliisi on se, joka hyväksyy tapahtumaan suunnitellut järjestyksenvalvonnan resurssit. Järjestyksenvalvojat on ilmoitettava poliisille yleisötilaisuusilmoituksen yhteydessä viimeistään 5 vrk ennen tapahtumaa. Ne on toki osattava huomioida myös  turvallisuus- ja pelastussuunnitelmissa, jotka on annettava viranomaisille tarkastuksia varten jo kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. 

Viime tipassa osaavia ja päteviä järjestyksenvalvojia voi olla vaikeaa saada, eikä sopivan koulutusajan löytyminenkään ole itsestäänselvyys. Kun tapahtuman kokoluokka ja pääpiirteet ovat selvillä, on siis fiksua miettiä jo valmiiksi, mistä paikalle saadaan pätevät järjestyksenvalvojat. 

Järjestyksenvalvojia on saatavilla ostopalveluna turvallisuusalan yrityksiltä, mutta erittäin varteenotettava vaihtoehto on kouluttaa työhön omia henkilöitä esimerkiksi järjestön tai seuran piiristä, jolloin osaaminen on käytössä jatkossakin. 

Järjestyksenvalvojana voi toimia henkilö, joka on suorittanut järjestyksenvalvojan peruskurssin sekä saanut poliisilaitoksen hyväksynnän järjestyksenvalvojaksi. Poliisin myöntämän hyväksymisen edellytyksenä on järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen hyväksytty suorittaminen.

Tapahtumaturvallisuuden suunnittelu- ja johtotehtävissä jatkuvasti työskentelevä Agmenin toimitusjohtaja Janne Mönkkönen herättelee tapahtumanjärjestäjiä myös miettimään tapahtumaturvallisuuden kokonaiskustannuksia jo hyvissä ajoin: 

“Ammattitaitoisen ja kokeneen järjestyksenvalvojan palkkakulu on verrattavissa muihin ammattilaisiin. Suuremmissa tapahtumissa, joissa järjestyksenvalvojia tarvitaan kymmeniä tai satoja, ei kaikkien kuitenkaan tarvitse olla noita hankalien asiakaspalvelutilanteiden hoitajia, vaan peruskurssin käyneet ja hyvät kommunikointitaidot omaavat ihmiset voivat hoitaa 90 % työtehtävistä. Sen viimeisen ja hankalimman 10 % hoitamiseen kannattaa sitten palkata ammattilainen asialle. Oman kurssin järjestäminen ja henkilökunnan pätevöittäminen järjestyksenvalvojiksi näyttäytyy lyhyen excelöinnin jälkeen varsin kannattavana.”  

Järjestyksenvalvojan peruskurssi lyhyesti

Agmenin järjestyksenvalvojan peruskurssi on koulutusohjeen mukaisesti 40 oppitunnin mittainen kokonaisuus, joka koostuu karkeasti kahdesta osasta. Ensimmäinen puolikas tuntimäärästä on teoriaopetusta. Jälkimmäinen on puolestaan käytännön harjoittelua pitäen sisällään fyysisen voimankäytön perusteet sekä hätäensiapu-, pelastus- ja alkusammutuskoulutuksen. Nämä ovat muuten pääosin hyödyllisiä myös ihan joka kodin kansalaistaitoinakin. 

Kurssin teoriaosuuden voi halutessaan suorittaa myös kaksisuuntaisella etäyhteydellä, mutta käytännön harjoituksissa läsnäolo on pakollista. Lopuksi opiskelijoiden on läpäistävä teoriakoe, jotta kurssi on suoritettu hyväksytysti.

Kurssin läpäisemisen jälkeen opiskelija voi hakea poliisilta hyväksynnän järjestyksenvalvojaksi. Todistukseksi hyväksynnästä poliisi myöntää järjestyksenvalvojakortin, joka on voimassa viiden vuoden ajan. Mikäli kortin haluaa pitää voimassa tästä eteenpäinkin, se täytyy uusia suorittamalla järjestyksenvalvojan kertauskurssi viimeistään 6 kuukauden kuluttua kortin voimassaoloajan päättymisestä.

Koulutukseen pääsyyn ei ole pohjakoulutusvaatimuksia. Riittää, että henkilöt ovat täysi-ikäisiä ja heidän taustansa on nuhteeton.

Anna Agmenin auttaa ja toimi näin:

1. Kerää kokoon vähintään 10 henkilöä, jotka haluavat kouluttautua järjestyksenvalvojaksi. Henkilöiden on oltava 18 vuotta täyttäneitä.

2. Järjestämme teille tarpeisiinne räätälöidyn järjestyksenvalvojakoulutuksen silloin, kun se teille sopii, esimerkiksi loppiaisen ja pääsiäisen välillä. Toteutus voidaan sopia vaikka kahdelle tai neljälle eri viikonlopulle, jolloin työssäkäyvätkin ihmiset pystyvät osallistumaan.

Meillä kouluttautuminen on käytännönläheistä eikä oppiminen ole pelkkää tunnilla istumista. Vaikka koulutuspäiviin kuuluu myös huumoria, varmistamme aina, että jokaisella opiskelijallamme on koulutuksen jälkeen työhön tarvittava ammattitaito.

Soita meille ja kysy lisää!

Janne Mönkkönen 
040 718 9869 
janne.monkkonen@agmen.fi

Tutustu Agmeniin ja katso tämänhetkinen kurssitarjontamme ».